Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

                                                   

                                                                                                                                                                                                                              
                                                                                                                             
Φαρμακολογική δράση

Το Λεβίτρα είναι αναστολέας της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 - PDE5 και χρησιμεύει, όπως ήδη αναφέρθηκε, για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας στους άνδρες. Η στύση είναι μια αιμοδυναμική διαδικασία η οποία ξεκινά με την χάλαση των λείων μυϊκών ινών του σηραγγώδους σώματος του πέους και των αρτηριδίων που βρίσκονται σε αυτό. Κατά τη σεξουαλική διέγερση γίνεται η απελευθέρωση του μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ) από τις πρώτες απολήξεις των σηραγγωδών σωμάτων, έχοντας ως αποτέλεσμα αυξημένα επίπεδα της κυκλικής μονοφωσφορικής γουανοσίνης (cGMP) στο συραγγώδες σώμα. Αυτό στη συνέχεια έχει ως αποτέλεσμα τη χαλάρωση του λείου μυϊκού ιστού, επιτρέποντας την αυξημένη εισροή του αίματος στο πέος. Το Λεβίτρα (βαρδεναφίλη) μπλοκάρει την PDE5, που διασπά την (cGMP), το ΝΟ στα σηραγγώδη σώματα αυξάνεται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής διέγερσης και η επίδραση του φαρμάκου ενισχύει την σεξουαλική απόκριση και διέγερση.


Δοσολογία και τρόπος χορήγησης

Το Λεβίτρα λαμβάνεται από το στόμα ανεξάρτητα από τα γεύματα. Για τη δράση του φαρμάκου είναι απαραίτητη η σεξουαλική διέγερση. Για να ενεργήσει το Λεβίτρα πρέπει να λάβετε την συνιστώμενη δόση των 10 mg 25-60 λεπτά πριν από την σεξουαλική επαφή. Εάν αυτή η δόση δεν προκαλεί μια θετική επίδραση, μπορεί να αυξηθεί μέχρι τη μέγιστη δόση των 20mg (αυτή η δόση συνήθως συνταγογραφείται σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή που υποβλήθηκαν σε προστατεκτομή). Αν ο ασθενής λαμβάνει άλλα φάρμακα, η δόση του Λεβίτρα είναι 2,5-5mg. Στους ασθενείς άνω των 65 ετών συνίσταται η δόση των 5 mg. Ο γιατρός μπορεί να αυξήσει τη δόση μέχρι 10mg, ανάλογα με την ατομική ανοχή και την αποτελεσματικότητα των επιδράσεων του Λεβίτρα. Επίσης η συνιστώμενη δόση των 5 mg θα πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς με μέτρια ηπατική δυσλειτουργία. Μην λαμβάνετε το Λεβίτρα περισσότερο από μια φορά την ημέρα. Η μέγιστη συνιστώμενη δόση του Λεβίτρα είναι 20mg την ημέρα.


Παρενέργειες

Το φάρμακο είναι καλά ανεκτό. Σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες παρενέργειες:

 • Πονοκέφαλος
 • Οπτικές διαταραχές
 • Ζάλη
 • Αυξημένος μυϊκός τόνος
 • Υπνηλία


Αντενδείξεις

Το Λεβίτρα αντενδείκνυται:

 • Σε ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο, στους οποίους δεν συνίσταται η σεξουαλική δραστηριότητα
 • Σε ασθενείς που έχουν υποστεί κατά τους τελευταίους έξι μήνες εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα του μυοκαρδίου
 • Σε ασθενείς με αρτηριακή πίεση σε κατάσταση ηρεμίας κάτω από 90mm Hg
 • Σε ασθενείς με ανεξέλεγκτη υψηλή αρτηριακή πίεση
 • Σε ασθενείς με ασταθή στηθάγχη
 • Σε ασθενείς με σύνδρομο συγγενούς επιμήκυνσης του QT
 • Σε ασθενείς με αορτική στένωση και ιδιοπαθή υπερτροφική υποβαλβιδική στένωση
 • Σε ασθενείς με σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια
 • Σε ασθενείς με νεφρική νόσο τελικού σταδίου που απαιτεί αιμοκάθαρση
 • Σε ασθενείς με κληρονομικές εκφυλιστικές διαταραχές του αμφιβηστροειδούς (π.χ. μελαχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια)
 • Σε ασθενείς με ανατομικές αλλοιώσεις του πέους (π.χ. γωνίωση, ίνωση των σηραγγωδών σωμάτων του πέους ή νόσο του Peyronie)
 • Σε ασθενείς που πάσχουν από λευχαιμία, πολλαπλό μυέλωμα, δρεπανοκυτταρική αναιμία
 • Σε ασθενείς με οξεία παρόξυνση της νόσου του πεπτικού έλκους και τάση για αιμορραγία
 • Σε ασθενείς με υπερευαισθησία στα συστατικά του φαρμάκου Λεβίτρα
 • Σε ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα που περιέχουν νιτρικά άλατα (δινιτρική ισοσορβίδη, νιτρογλυκερίνη, μονονιτρική ισομερής) και δωρητές του μονοξειδίου το αζώτου
 • Σε ασθενείς που λαμβάνουν αναστολείς της HIV πρωτεάσης (ριτοναβίρη, ινδιναβίρη)
 • Το Λεβίτρα δεν ενδείκνυται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών και σε γυναίκες.


Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα

Η ταυτόχρονη χρήση των α-αναστολέων και του vardenafil μπορεί να οδηγήσει σε συμπτωματική υπόταση σε ορισμένους ασθενείς επειδή και τα δύο είναι αγγειοδιασταλτικά. Ταυτόχρονη θεραπεία με vardenafil θα πρέπει να ξεκινάει μόνο εάν ο ασθενής έχει σταθεροποιηθεί στη θεραπεία με α-αναστολείς.

Η ταυτόχρονη χρήση του vardenafil με τους ισχυρούς αναστολείς του CYP3A4 όπως η itraconazole και ketoconazole (από του στόματος) πρέπει να αποφεύγεται δεδομένου ότι επιτυγχάνονται πολύ υψηλές συγκεντρώσεις vardenafil στο πλάσμα όταν αυτά τα φαρμακευτικά προϊόντα συνδυασθούν.

Ταυτόχρονη χρήση με το grapefruit ή το χυμό grapefruit, αναμένεται να αυξήσει τις συγκεντρώσεις του vardenafil στο πλάσμα. Η συγχορήγηση πρέπει να αποφεύγεται.


Υπερδοσολογία

Σε μελέτες εθελοντών, με εφάπαξ δόση, δόσεις έως και 80 mg   vardenafil (επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία) την ημέρα, ήταν ανεκτές χωρίς να παρουσιαστούν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Σε περιπτώσεις υπερδοσολογίας, θα πρέπει να εφαρμόζονται τα συνήθη υποστηρικτικά μέτρα, εφόσον απαιτείται. Η νεφρική αιμοκάθαρση δεν αναμένεται να επιταχύνει την κάθαρση με δεδομένο ότι το vardenafil δεσμεύεται σε υψηλό ποσοστό από τις πρωτεΐνες του πλάσματος και δεν αποβάλλεται σε σημαντικό ποσοστό από τα ούρα.


Φαρμακοτεχνική μορφή

Δισκία επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο.


Συνθήκες αποθήκευσης

Το Λεβίτρα θα πρέπει να αποθηκεύεται σε ξηρό μέρος, απρόσιτο για τα παιδιά σε θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους +30 βαθμούς. Διάρκεια ζωής του είναι 2 χρόνια. Μην χρησιμοποιείτε ληγμένα φάρμακα.


Σύνθεση

Η δραστική ουσία του φαρμάκου είναι το vardenafil (με τη μορφή τριένυδρου υδροχλωρικού οξέος).

Βοηθητικά συστατικά: στεατικό μαγνήσιο, κροσποβιδόνη, μικροκρυσταλλική κυτταρίνη, κολλοειδές άνυδρο διοξείδιο του πυριτίου.

Σύνθεση της μεμβράνης: υπρομελλόζη, διοξείδιο του τιτανίου, μακρογόλη 400, οξείδιο του σιδήρου κίτρινο και κόκκινο οξείδιο του σιδήρου.

Προσοχή!

Η περιγραφή του φαρμάκου Λεβίτρα σε αυτήν την σελίδα είναι μια απλοποιημένη και διευρυμένη έκδοση της επίσημης οδηγίας χρήσης. Διαβάστε το φύλλο οδηγιών χρήσης που έχει εγκριθεί από τον κατασκευαστή πριν από την αγορά ή τη χορήγηση του προϊόντος. Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο. Δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως οδηγός για αυτο-ίαση. Μόνο ο ιατρός μπορεί να αποφασίσει σχετικά με το διορισμό του φαρμάκου και να καθορίσει τις δόσεις και τους τρόπους χρήσης.

 
Copyright 2018. All rights reserved.
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού